Kan jij gekleurde regen maken?

Een leuk proefje voor grauwe regendagen
Als je water en olie op elkaar giet, wat gebeurt er dan? En wat als je druppels kleurstof toevoegt?
Kleurenregen 3

Wat heb je nodig?

  • Olijfolie
  • Water
  • Klein glas of maatbeker
  • Groot doorzichtig glas
  • Voedingskleurstoffen op waterbasis in 4 kleuren
Kleurenregen 2

Aan de slag!

Stap 1: Giet het kleine glas halfvol met olijfolie.

Stap 2: Wat denk je dat je zal zien als je druppels voedingskleurstof toevoegt? Laat 5 à 10 druppels vallen van elke kleur in het glas met olijfolie.

Stap 3: Roer stevig door de olijfolie.

Stap 4: Vul het groot doorzichtig glas voor de helft met water.

Stap 5: Je gaat zodadelijk de olie met voedingskleurstof bij het water gieten. Wat denk je dat er gaat gebeuren? Gaat de olie mengen? Gaan de kleurstofdruppels mengen? Probeer het uit. Giet de olijfolie bij het water.

Kleurenregen 4

Wat gebeurt er?

Als je even wacht, zie je een prachtige kleurenregen ontstaan in het water.

Hoe zit dat?

Olie lost niet goed op in water. Olie is namelijk waterafstotend of hydrofoob’. De voedingskleurstoffen daarentegen zijn gemaakt op waterbasis. Zij zijn waterlievend of hydrofiel’. Ze lossen dus goed in water, maar niet goed in de olie. Dat zie je als je roert. De kleurstof verdeelt zich in heel kleine druppeltjes in de olie, maar ze lost niet op.

Daarnaast merkte je vast dat de olie dreef op het water. Dat komt omdat water zwaarder is dan olie. Zet maar eens een glas met olie op de weegschaal. En vul dan hetzelfde glas met evenveel water en weeg dat. Dan merk je dat het glas water meer weegt.

Als je de olie bij het water hebt gegoten, zie je dat de kleurstofdruppeltjes in de olie langzaam naar beneden zakken. Die kleurstofdruppels zijn, net als water, zwaarder dan olie. Ze zakken tot ze bij het water komen. In het water lossen ze wel op. En daardoor krijg je al die mooie kleurtjes.

Waar kom je dat nog tegen?

Veel vogels hebben vlak boven hun staart, goed verstopt, een kleine klier: de stuitklier. Die klier scheidt een vettige, waterafstotende stof af. De vogel smeert die met zijn snavel over zijn verenkleed. En zo worden zijn veren ook waterafstotend. Dat is bijvoorbeeld handig als je een eend bent en veel tijd doorbrengt in het water!

Eend
Wetenschap en techniek:
1.1 De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren.
1.5 De leerlingen kunnen bij organismen kenmerken aangeven die illustreren dat ze aangepast zijn aan hun omgeving.