Wat heb je nodig?
- 1 Rode kool
- 750 ml water
- Wit doekje (Opgelet: Zorg dat er geen zeepresten zitten in het doek. Spoel het op voorhand goed uit.)
- Plateau of schaal waarin wit doek past
- Penseel
- Azijn
- Waspoeder, opgelost in water
- Eventueel: andere vloeistoffen (bv. cola, citroensap of zeepsop)
Aan de slag!
Stap 1: Leg de buitenste bladeren van de rode kool in water en breng het water aan de kook. Het water zal zo blauw-paars kleuren. Je kan dit rodekoolsap ineens gebruiken of invriezen voor later.
Stap 2: Plaats het witte doekje in de schaal en giet er rodekoolsap over tot het doek volledig onder staat. Laat het sap volledig verdampen. Dit kan een week duren.
Stap 3: Het droge doekje kan je gebruiken om op te schilderen. Door azijn en waspoederoplossing verkleurt het doek. Welke kleuren zullen er verschijnen, denk je?
Stap 4: Sop je penseel in azijn en schilder hiermee op het doek. Doe nu hetzelfde met de waspoederoplossing. Laat het opdrogen. Welke kleuren zie je?
Stap 5: Maak een leuke tekening met deze‘kleuren’.
Wat gebeurt er?
Als je met azijn schildert, geef je het doek een rode kleur. Met waspoederoplossing maak je het groen.
Je kan ook het effect van andere vloeistoffen — zoals cola, citroensap of zeepsop — uittesten.
Hoe zit dat?
Van sommige producten weet je zo of ze zuur zijn of niet. Citroensap en azijn bijvoorbeeld, zijn zure vloeistoffen.
Zure dingen smaken niet alleen zuur, ze hebben ook andere typische eigenschappen. Zuren kunnen bijvoorbeeld de kleur van sommige plantaardige materialen veranderen. Zo verandert een zuur de kleur van rodekoolsap van paars naar rood. Er bestaan ook stoffen die het omgekeerde doen, bv. zeep. Ze kunnen rood rodekoolsap terug een paarse kleur geven. Zulke stoffen noemt men basen. Voeg je nog meer van zo’n base toe, wordt het rodekoolsap groen. Sommige stoffen, water bijvoorbeeld, veranderen de kleur van rodekoolsap niet: ze zijn neutraal.
Een rode kool die je in de winkel koopt is eerder paars. Tijdens het bereiden van rode kool wordt er vaak wat azijn of zure appeltjes aan de rodekool toegevoegd. Zo verandert de kleur van paars naar rood!
Waar kom je dat nog tegen?
Ook in vergeet-me-nietjes zit een kleurstof die van kleur kan veranderen. Die kleurstof noemen we een anthocyaan. In een neutrale omgeving is hun kleur lichtblauw. Maar in een zure omgeving, verandert die naar lichtroze. Staat een vergeet-me-nietje dus in een zure grond? Dan kan het er wat roze uit zien.
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht