Vergeet niet om op voorhand je ticket(s) online te kopen en/​of je bezoek te registreren.
Respecteer je mee alle maatregelen?
Meer info

Vlammende gummibeer

Weet jij hoeveel energie er in snoep zit?

Opgelet

Draag steeds labohandschoenen bij het gebruiken van KClO3.

Neem de nodige voorzorgsmaatregelen bij het verwarmen van het KClO3 en het toevoegen van de gummibeer. Gebruik vuurvaste handschoenen, een beschermende bril en een vuurgeschikte proefbuis.

Wat heb je nodig?

  • statief en proefbuisklem
  • grote, vuurvaste proefbuis
  • een mespunt KClO3
  • een lange, smalle spatel
  • bunsenbrander en aansteker
  • één gummibeertje (voeg zeker niet meer brandstof toe) - knip de gummibeer overlangs in twee als je een smalle proefbuis gebruikt
  • kroestang
Vlammende gummibeer proefje2

Aan de slag!

Stap 1: Plaats de proefbuis in de klem, licht gekanteld en weg van jezelf/toeschouwers. Doe met de spatel een mespunt kaliumchloraat in de bodem van de proefbuis.

Stap 2
: Verwarm het kaliumchloraat met de bunsenbrander. Blijf bewegen met de bunsenbrander, zodat de warmte verdeeld wordt. Wacht tot het goedje gesmolten is en begint te borrelen.

Stap 3
: Laat met de kroestang het gummibeertje in de proefbuis vallen.


Wat gebeurt er?

Er ontstaat een steekvlam die meerdere seconden intens wit vuur geeft.

Vlammende gummibeer proefje3

Hoe zit dat?

Kaliumchloraat (KClO3) smelt bij een temperatuur van 356°C. Wanneer je de temperatuur nog verder opdrijft, tot ongeveer 400°C, ontleedt de stof in kaliumchloride (KCl) en zuurstof.

In gummibeertjes zit suiker, een calorierijke zoetstof. Dat wil zeggen dat er bij de verbranding van suiker erg veel energie vrijkomt. Naast energie, komt er ook CO2 en water vrij bij de verbranding van suiker. De verbrandingsreactie is een oxidatiereactie.

Wanneer suiker en zuurstof samenkomen, treedt er niet noodzakelijk verbranding op. Gelukkig maar! Want dan zou elke keukenkast een potentieel gevaar zijn (in lucht zit ongeveer 21% zuurstof). Je hebt ook een voldoende hoge temperatuur nodig.

In dit proefje worden dus alle elementen van de vuurdriehoek samengevoegd met een spectaculair resultaat: zuurstof (afkomstig van het KClO3), brandstof (suiker in de gummibeer) en warmte (van de bunsenbrander). Één gummibeer bevat 15.000 calorieën, dat is voldoende energie om 15 liter water met één graad te verwarmen!

In ons lichaam wordt ook glucose (een suiker) verbrand om energie te winnen. Daar gebeurt de verbranding bij een veel lagere temperatuur, omdat de reacties gekatalyseerd worden door enzymen.

Proefje gummibeer

Welke eindtermen vink je hiermee af?

1e graad SO
2e & 3e graad SO
3e graad SO

Praktische info