We zijn open op woensdag, in het weekend en tijdens de krokusvakantie! Om ons te bezoeken heb je een online ticket en/​of een registratiebevestiging nodig. Respecteer je mee alle maatregelen?
Meer info

Wolk in een fles

Maak zelf het weer!
Ontdek hoe je met een plastic fles, water en wat lucifers zelf een wolk kan maken.

Opgelet

Vraag steeds hulp aan een volwassene.

Wat heb je nodig?

  • een stevige plastic fles van 2 liter (bijvoorbeeld een colafles)
  • drie lucifers
  • lauwwarm water

Aan de slag!

Stap 1: Doe een bodempje lauw water in de fles.

Stap 2:
Steek de drie lucifers tegelijkertijd aan en laat ze eventjes branden.

Stap 3:
Blaas ze gelijktijdig uit en doe ze -terwijl ze nog roken- in de fles.

Stap 4:
Draai nu zo snel mogelijk de stop op de fles.

Stap 5:
Knijp de fles flink samen en laat ze dan los.

Wat gebeurt er?

Er verschijnt een wolk in de fles. Wanneer je de fles weer samenknijpt, verdwijnt de wolk. Je kan deze handelingen enkele keren na elkaar herhalen. De wolk verschijnt en verdwijnt telkens opnieuw.

Wolk in een fles

Hoe zit dat?

Er verschijnt een wolk in de fles door een druk- en temperatuurverlaging. Door te knijpen in de fles verhoog je de druk in de fles waardoor ook de temperatuur in de fles stijgt (een fietspomp wordt warm wanneer je een fietsband oppompt). Laat je de fles nadien los, dan koelt de fles terug af waardoor de waterdamp afkomstig van het lauwe water in de fles condenseert. De minuscule rookpartikels, die in de fles terechtgekomen zijn met de lucifers, versnellen het condensatieproces. Water condenseert immers niet makkelijk in schone lucht. Het zoekt een oppervlak om op te condenseren, zoals de wand van de fles of de rookpartikels die in de lucht rondzwerven. Die laatste noemt men condensatiekernen.

In het echte leven hebben rook en rookgassen ook een grote invloed op wolkenvorming. Dat ontdekten wetenschappers toen ze onderzoek deden naar de condensatiesporen die ontstaan in het rookspoor dat een stoomschip achterlaat boven de oceaan. Het wereldwijde, toenemende gebruik van kolen, olie en aardgas heeft dus niet alleen een effect op de temperatuur op aarde, maar ook op de hoeveelheid wolken en neerslag.

Wolk in een fles 2

Welke eindtermen vink je hiermee af?

Kleuteronderwijs
Lager onderwijs
1e graad SO

Praktische info