Doe jij een pingpongbal zweven?

Verbaas je vrienden met een zwevend pingpongballetje.
Normaal valt een pingpongbal naar beneden als je die loslaat. Maar kan je een pingpongbal ook laten dansen in de lucht? Test het zelf uit met een haardroger.
Zwevende pingpongbal 1

Wat heb je nodig?

  • Haardroger
  • Pingpongbal
Zwevende pingpongbal
Zwevende pingpongbal 4

Aan de slag!

Stap 1: Schakel de haardroger in. Richt de luchtstroom naar boven en probeer zo stil mogelijk te staan.

Stap 2: Neem een pingpongballetje en plaats hem in de luchtstroom. Hiervoor kan je een helper gebruiken.

Stap 3: Probeer ook eens om de haardroger zachtjes te kantelen. Valt het balletje dan, denk je?

Wat gebeurt er?

De pingpongbal blijft zweven in de luchtstroom van de haardroger, zelfs als je hem schuin houdt. Je kan dit experiment ook eens testen met één of meerdere ballonnen. Of je kan het nog spectaculairder maken met een bladblazer en een strandbal!


Hoe zit dat?

Normaal vallen voorwerpen naar beneden wanneer je ze loslaat. Dat komt door de zwaartekracht. Maar nu blaast de haardroger een stroom van lucht naar boven, waardoor de pingpongbal in de lucht blijft zweven. De lucht die uit de haardroger komt, vloeit mooi rond het balletje en duwt het de hele tijd naar het midden van de luchtstroom. Daardoor kan je de haardroger ook schuin houden.

Vliegtuig kleppen

Waarom kom je dat nog tegen?

Een lucht- of waterstroom buigt af door een bol voorwerp en vloeit er mooi rond, zoals bij ons balletje. Dat noemen we het Coandă-effect.

Je ziet dit ook terug bij vliegtuigen. Keek je al eens goed naar de vleugels van een vliegtuig? Daar zitten kleppen op. Als de piloot de kleppen neerklapt, zorgt dat ervoor dat de luchtstroom naar beneden afbuigt. Daardoor kan het vliegtuig makkelijker stijgen.

Wetenschap en techniek:
1.2 De kleuters tonen een explorerende en experimenterende aanpak om meer te weten te komen over de natuur.
Wetenschap en techniek:
1.2 De leerlingen kunnen, onder begeleiding, minstens één natuurlijk verschijnsel dat ze waarnemen via een eenvoudig onderzoek toetsen aan een hypothese.