Hoe maak je een haarlakkanon?

Maak indruk met dit spectaculaire experiment!
Drijfgassen worden gebruikt om een product, zoals haarlak, uit de spuitbus te persen. Maar dat drijfgas is niet ongevaarlijk…
Haarlakkanon2

Opgelet!

Voer deze proef enkel uit met een volwassene. Richt nooit op mensen, dieren of breekbare voorwerpen.

Wat heb je nodig?

  • Stevige plastic fles zonder dop
  • Breekmes
  • Lange PVC-buis met een diameter groter dan die van een pingpongbal
  • Tape
  • Pingpongbal
  • Haarlak
  • Lange aansteker
Haarlakkanon3

Aan de slag!

Stap 1: Maak een gaatje in de zijkant van de fles, op ongeveer 10 cm van de onderkant. Het gaatje moet een diameter hebben van ongeveer 0,5 cm.

Stap 2
: Bevestig met tape de buis op de bovenkant van de fles. Zorg dat er geen lucht kan ontsnappen.

Stap 3
: Doe de pingpongbal in de buis.

Stap 4
: Spuit een klein beetje haarlak in de fles en draai een paar keer rond met de fles, tot het gaatje in de fles zich onderaan bevindt.

Stap 5
: Richt het kanon naar een veilige plaats (NOOIT richting jezelf, andere mensen of dieren). Hou de aansteker bij het gaatje en vuur het kanon af. Hoe ver zal de pingpongbal vliegen, denk je?


Wat gebeurt er?

Er ontstaat een explosie in de fles en de pingpongbal wordt afgevuurd

Hoe zit dat?

Haarlak is niet ongevaarlijk, want het drijfgas in haarlak is brandbaar. Wanneer je een klein beetje haarlak in de fles doet, vormt het haarlak-gas een explosief mengsel samen met de zuurstof uit de lucht. De pingpongbal sluit het geheel af. Wanneer je nu met een ontstekingsbron het mengsel in de gaskamer aansteekt, krijg je een explosie waardoor de pingpongbal met een knal uit het kanon geduwd wordt. 

Te veel haarlak werkt niet, want dan is er in verhouding niet genoeg zuurstof.

Meer over drijfgassen lees je in onze blogpost.

Haarlakkanon4

Waar kom je dat nog tegen?

Drijfgassen zitten in heel wat producten. Denk maar aan verzorgingsproducten zoals deodorantspray’s en scheerschuim, maar ook aan huishoudelijke producten die in een spuitbus zitten, zoals ovenreinigers en luchtverfrissers.

Bij sommige mensen kunnen drijfgassen zorgen voor irritatie aan de huid en/​of luchtwegen. Blijf je liever weg van drijfgassen? Dan vind je voor veel producten ook een alternatief, zoals een deodorantroller.

Wiskunde, exacte wetenschappen en technologie:
B-stroom 6.25: De leerlingen realiseren het technisch systeem op basis van een ontwerp en een aangereikt stappenplan.
A-stroom 6.35: De leerlingen onderzoeken waarneembare eigenschappen van courante materialen en grondstoffen i.f.v. een technisch proces.
A-stroom 6.49 / B-stroom 6.32: De leerlingen illustreren de wisselwerking tussen STEM-disciplines onderling en met de maatschappij.
B-stroom 6.20: De leerlingen passen eenvoudige methodes toe om waarneembare eigenschappen van courante materialen en grondstoffen te onderscheiden i.f.v. een technisch proces.