Wat heb je nodig?
- Appel
- Citroen
- Glas water
- Vitamine C tabletten
- Diep bord
Aan de slag!
Stap 1: Snij de appel in schijfjes.
Stap 2: Los de vitamine C tablet op in een beetje water.
Stap 3: Pers de citroen uit in een diep bord.
Stap 4: Dompel wat schijfjes appel onder in de vitamine C‑oplossing. Dompel enkele andere schijfjes onder in het citroensap.
Stap 5: Leg de behandelde schijfjes appel op een bordje. Leg er ook een paar onbehandelde schijfjes bij.
Stap 6: Laat de schijfjes een uurtje liggen en bekijk ze dan nauwkeurig. Welke zullen verkleurd zijn, denk je? Welke niet?
Wat gebeurt er?
De onbehandelde schijfjes kleuren na een tijdje bruin. De schijfjes behandeld met vitamine C en met citroensap verkleuren veel minder.
Hoe zit dat?
In een appel zitten stoffen die makkelijk reageren met zuurstof. Die stofjes komen vrij als het vruchtvlees stukgaat, bijvoorbeeld door erin te bijten of te snijden. Als ze in contact komen met zuurstof — dat in de lucht zit — veroorzaken ze een bruine kleur. De appel ‘roest’. Dat is trouwens ook de reden dat appelsap een geelbruine kleur heeft.
Vitamine C is een “antioxidant”. Dat is een middel dat die reactie met zuurstof tegenwerkt. Daardoor werkt het de bruinverkleuring tegen. Ook in citroenen zit veel vitamine C.
Waar kom je dat nog tegen?
Vitamine C zorgt ervoor dat voeding langer goed blijft. Daarom is het ook toegelaten om toe te voegen aan voeding. Check maar eens enkele verpakkingen. Daarop staat het vaak vermeld bij zijn wetenschappelijke naam (ascorbinezuur) of E‑nummer (E300).
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht