Wat zijn antioxidanten?

Waarom worden appelschijfjes bruin en hoe kan je dat voorkomen?
Antioxidanten zijn gegeerd in de voedingsindustrie: ze zorgen ervoor dat eetwaren langer vers blijven. Maar volgens sommigen hebben ze ook een weldadig effect in ons lichaam. Klopt dat wel?
Antioxidanten appels

Wat heb je nodig?

  • Appel
  • Citroen
  • Glas water
  • Vitamine C tabletten 
  • Bord
  • Een beetje tijd

Aan de slag!

Stap 1: Snij de appel in schijfjes.

Stap 2
: Los de vitamine C tablet op in een beetje water. Pers de citroen uit.

Stap 3
: Dompel één schijfje appel onder in de vitamine C‑oplossing. Dompel één schijfje onder in het citroensap.

Stap 4
: Leg de behandelde schijfjes appel op een bordje. Leg er ook een onbehandeld schijfje bij.

Stap 5
: Laat de schijfjes een uurtje liggen en bekijk ze dan nauwkeurig.

Wat gebeurt er?

Het onbehandelde schijfje kleurt na een tijdje bruin. Het schijfje behandeld met vitamine C verkleurt veel minder fel. Het schijfje behandeld met citroensap is nog mooi wit.

Hoe zit dat?

In de cellen van een appel zitten stofjes (polyfenolen) die makkelijk reageren met zuurstof. Die stofjes komen vrij als de appelcellen stukgaan, bijvoorbeeld door erin te bijten of te snijden. De reactie met zuurstof (oxidatie) veroorzaakt een bruine kleur. Eigenlijk roest’ de appel. Dat is trouwens ook de reden dat appelsap een bruine kleur heeft.

Vitamine C is een antioxidant, een middel dat de reactie met zuurstof tegenwerkt. Daardoor werkt het de bruinverkleuring tegen. Ook in citroenen zit veel vitamine C. Omdat vitamine C (en ook vitamines E en A) ervoor zorgen dat voeding langer goed blijft, zijn ze toegelaten als toevoegstof aan voeding. Op verpakkingen wordt vitamine C vaak bij zijn wetenschappelijke naam (ascorbinezuur) of E‑nummer (E300) vermeld.

In ons lichaam kan oxidatie zware gevolgen hebben. Het veroorzaakt schade aan eiwitten en DNA. Dat leidt tot ernstige afwijkingen of zelfs tot kanker. Omwille van hun positieve werking, worden voedingssupplementen met antioxidanten vaak aangeraden om zuurstofschade in het lichaam te voorkomen. Helaas is dat niet meer dan een theorie, die vooralsnog niet wetenschappelijk bewezen is. Evenwichtig en gevarieerd eten, is nog altijd de beste optie. Het slikken van vitamine C‑tabletten is enkel nuttig wanneer de dokter dat adviseert.

Wetenschap en techniek:
1.3 De leerlingen kunnen in een beperkte verzameling van organismen en gangbare materialen gelijkenissen en verschillen ontdekken en op basis van minstens één criterium een eigen ordening aanbrengen en verantwoorden.
1.14 De leerlingen kunnen van courante materialen uit hun omgeving enkele eigenschappen aantonen.
Wiskunde, exacte wetenschappen en technologie:
A-stroom 6.49 / B-stroom 6.32: De leerlingen illustreren de wisselwerking tussen STEM-disciplines onderling en met de maatschappij.
Leercompetenties:
A-stroom / B-stroom 13.12: De leerlingen voeren een oplossingsstrategie systematisch uit i.f.v. een onderzoek of een probleem.
A-stroom / B-stroom 13.13: De leerlingen formuleren een antwoord op een onderzoeksvraag of hypothese aan de hand van aangereikte richtlijnen.