Wat heb je nodig?
- Batterij van 4,5V
- Lampje
- Fitting voor het lampje
- 2 stukjes geïsoleerde elektriciteitsdraad
- 4 krokodillenklemmen
- Voorwerpen van verschillende materialen, zoals:
- Soeplepel
- Houten lepel
- Koperen sleutel
- Schroevendraaier
- Plaatje van plexiglas
- …
- Je kan ook voor meer verrassende materialen gaan, zoals:
- Banaan
- Plasticine
- Potloodtekening
- …


Aan de slag!
Stap 1: Verbind het lampje met de batterij, gebruikmakend van de elektriciteitsdraden en de krokodillenklemmen. Het lampje brandt.
Stap 2: Maak nu één elektriciteitsdraad los van de batterij en hou de soeplepel tussen de batterijpool en de krokodillenklem. Wat gebeurt er?
Stap 3: Doe nu hetzelfde met de houten lepel en de rest van de voorwerpen. Voorspel telkens eerst wat je denkt dat er gaat gebeuren.
Wat gebeurt er?
Bij sommige voorwerpen gaat het lampje branden, bij andere voorwerpen niet.
Hoe zit dat?
In het lampje zit metaal. Dat is een goede ‘geleider’: dat wil zeggen dat elektriciteit er goed door kan stromen. De elektriciteit kan dan stromen van de ene kant van de batterij naar de lamp en terug naar de andere kant van de batterij. De stroomkring is ‘gesloten’ en het lampje kan branden. Ook de soeplepel bestaat uit metaal, namelijk roestvrij staal, en is dus een goede geleider.
Bij een houten lepel brandt het lampje niet. De elektriciteit kan daar niet door stromen. Hout geleidt immers geen elektriciteit. We noemen hout een ‘isolator’. De stroomkring wordt dus niet gesloten.
Van alle opgesomde materialen is koper de beste geleider. Elektriciteitsdraden zijn dan ook meestal uit koper gemaakt.
Waar kom je dat nog tegen?
Ook in je smartphone zitten geleidende materialen zoals koper of zilver. Maar als je smartphone stukgaat, wordt maar een deel daarvan gerecycleerd. De rest belandt op de afvalberg. Het zou dus beter zijn om die metalen te vervangen door geleidende bio-afbreekbare bacteriën.
Dat zijn Belgische wetenschappers volop aan het onderzoeken. Kabelbacteriën leven op de zeebodem en kunnen, net als metalen, stroom geleiden. Binnenkort gooi je dus misschien je kapotte smartphone gewoon op de composthoop.
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht