Update 23/10/2020 — Technopolis en Dinopolis blijven OPEN! Om ons te bezoeken heb je een online ticket en/​of een registratiebevestiging nodig.
Kom veilig op bezoek

Workshop De verdwijning van Amélie

Nu ook op school!
12+
Om een mysterieuze verdwijning op te lossen, onderzoeken je leerlingen als echte forensisch onderzoekers de eigenschappen van een stukje plastic. Dankzij de beschrijvingen van potentiële daders kunnen ze het gedetermineerde plastic linken aan de kidnapper. Slagen ze in hun opdracht? Ontdek het snel en boek “De verdwijning van Amélie”. Deze workshop kan zowel in het Lab van Technopolis plaatsvinden als in jouw klas.

Je leerlingen als forensisch onderzoeker

Amélie is na een kidnapping terecht, maar ... spijtig genoeg weet ze niets meer over de hele zaak en kan ze de politie niet verder helpen met de zoektocht naar haar ontvoerder. Het enige bewijsstuk dat er gevonden is, is een klein stukje onbekend plastic.

Je leerlingen nemen de rol van forensisch onderzoeker op en gaan aan de slag om de unieke eigenschappen van allerlei gekende soorten plastic te onderzoeken.

Wat onderzoeken je leerlingen?

Aan de hand van de resultaten wordt er een grote determinatietabel opgesteld. Met behulp van de determinatietabel kan het onbekende stukje plastic onderzocht en gedetermineerd worden.

Dankzij enkele beschrijvingen van potentiële daders kunnen je leerlingen het gedetermineerde plastic linken aan de kidnapper en zo 'De verdwijning van Amélie’ oplossen.

Wat leren je leerlingen bij?

Gedurende de workshop maken je leerlingen kennis met de verschillende eigenschappen van plastic, leren ze resultaten te vergelijken met de andere groepen en leren ze die resultaten te interpreteren en in een determinatietabel te gieten.

Vervolgens gebruiken ze de tabel om nieuwe observaties uit te voeren. Tijdens de workshop onderzoeken je leerlingen eigenschappen als dichtheid, aanwezigheid van chloor, aanwezigheid van zetmeel, oplosbaarheid en maken ze kennis met recyclagecodes en de verschillende toepassingen van plastic.

Lab Technopolis

Welke materialen?

  • Bunsenbrander

Welke onderwerpen?

  • Stofeigenschappen
  • Polymeren/kunststof
  • Densiteit
  • Oplosbaarheid
  • Indicatoren

In jouw school

€ 245 + € 0,70/km verplaatsingskost
1e graad secundair
Max. 28 leerlingen
100 min.
Deze workshop kan geboekt worden op een donderdag of vrijdag tot 30 juni 2021. Tijdstip overeen te komen bij reservatie.
In een klaslokaal

In Technopolis

€ 7,50 per leerling (in combinatie met een klasbezoek)
1e graad secundair
Min. 10 en max. 24 leerlingen
1,5 uur
Bezoekdagen secundair: maandag en dinsdag. Aanvang om 10u of in de namiddag.
In het Lab

Ben je leerkracht? Klik dan op onderstaande knoppen om te ontdekken hoe dit in jouw lessen past.

1e graad SO