Vergeet niet om op voorhand je ticket(s) online te kopen en/​of je bezoek te registreren.
Respecteer je mee alle maatregelen?
Meer info

Workshop De verdwijning van Amélie

Nu ook op school!
12+
Om een mysterieuze verdwijning op te lossen, onderzoeken je leerlingen als echte forensisch onderzoekers de eigenschappen van een stukje plastic. Dankzij de beschrijvingen van potentiële daders kunnen ze het gedetermineerde plastic linken aan de kidnapper. Slagen ze in hun opdracht? Ontdek het snel en boek “De verdwijning van Amélie”. Deze workshop kan zowel in het Lab van Technopolis plaatsvinden als in jouw klas.

Je leerlingen als forensisch onderzoeker

Amélie is na een kidnapping terecht, maar ... spijtig genoeg weet ze niets meer over de hele zaak en kan ze de politie niet verder helpen met de zoektocht naar haar ontvoerder. Het enige bewijsstuk dat er gevonden is, is een klein stukje onbekend plastic.

Je leerlingen nemen de rol van forensisch onderzoeker op en gaan aan de slag om de unieke eigenschappen van allerlei gekende soorten plastic te onderzoeken.

Wat onderzoeken je leerlingen?

Aan de hand van de resultaten wordt er een grote determinatietabel opgesteld. Met behulp van de determinatietabel kan het onbekende stukje plastic onderzocht en gedetermineerd worden.

Dankzij enkele beschrijvingen van potentiële daders kunnen je leerlingen het gedetermineerde plastic linken aan de kidnapper en zo 'De verdwijning van Amélie’ oplossen.

Wat leren je leerlingen bij?

Gedurende de workshop maken je leerlingen kennis met de verschillende eigenschappen van plastic, leren ze resultaten te vergelijken met de andere groepen en leren ze die resultaten te interpreteren en in een determinatietabel te gieten.

Vervolgens gebruiken ze de tabel om nieuwe observaties uit te voeren. Tijdens de workshop onderzoeken je leerlingen eigenschappen als dichtheid, aanwezigheid van chloor, aanwezigheid van zetmeel, oplosbaarheid en maken ze kennis met recyclagecodes en de verschillende toepassingen van plastic.

Lab Technopolis

Welke materialen?

  • Bunsenbrander

Welke onderwerpen?

  • Stofeigenschappen
  • Polymeren/kunststof
  • Densiteit
  • Oplosbaarheid
  • Indicatoren

In jouw school

€ 245 + € 0,70/km verplaatsingskost
1e graad secundair
Max. 28 leerlingen
100 min.
Op een donderdag of vrijdag. Tijdstip overeen te komen bij reservatie.
In een klaslokaal

In Technopolis

Je kan deze workshop afzonderlijk reserveren, zonder een volledig klasbezoek te boeken. Duid in dat geval aan dat je enkel voor de workshop komt. Combineer je de workshop met een bezoek aan Technopolis, dan betaal je € 7,90 per leerling toegang bovenop de prijs voor de workshop.

€ 210 per workshop
1e graad secundair
Min. 10 en max. 24 leerlingen
100 minuten
Op een maandag of dinsdag. Tijdstip af te spreken bij reservatie.
In het Lab

Welke eindtermen vink je hiermee af?

1e graad SO