We zijn aan het vernieuwen

In Technopolis bouwen we aan de toekomst. En op dit moment mag je dat behoorlijk letterlijk nemen. Sinds 2019 vernieuwen we stap voor stap het aanbod in onze exporuimtes. Ontdek snel hoe.
Zeekracht 70
Werken vanaf september 2022

Er komen nóg nieuwe experimenten bij!

Stap voor stap vernieuwen we onze ganse hoofdexpo. Als dat niet spannend is!? Dat betekent ook dat er hier en daar een stuk afgesloten zal zijn. Nieuwsgierig? Geneer je niet en piep tijdens je bezoek gerust eens door de werfdoeken.

duikboot

Wat is al nieuw en wat is nog op komst?

Als je onlangs nog in Technopolis was, dan zal je ongetwijfeld STEK, onze gloednieuwe zone voor jonge makers, en Zeekracht opgemerkt hebben. Intussen zitten we al aan fase 4 waarin we stap voor stap onze hoofdexpo vernieuwen. Al deze werken maken deel uit van een heel ambitieus plan om Technopolis future proof te maken. 

Sinds 2019

1. STEK

Eind 2019 openden we STEK, een zone exclusief voor en door jonge makers. Voorkennis heb je niet nodig om in STEK aan de slag te gaan, zolang je maar zin hebt om je eigen ding te maken’. Er staat sinds maart 2020 ook een gigantische Toren (jawel, met hoofdletter T) waar je ideeën met elkaar kan uitwisselen en waar o.a. talks plaatsvinden.

STEK robot
Zeekracht 91
Sinds 1 juli 2021

2. Zeekracht

Wetenschap en technologie vormen de sleutel voor een duurzame toekomst. Hoe die toekomst er precies kan uitzien voor de zeeën en de havens, wordt duidelijk in Zeekracht, een expo waar we voor het eerst gebruik maken van een immersieve digitale ruimte. Dankzij een fraai staaltje technologie neem je er als het ware een diepe duik in het water. Zonder nat te worden, help je onder meer bij de bouw van een windmolen, ontdek je vissoorten met een drone en bouw je een zelfvoorzienend eiland.

Duik in de toekomst

Met de steun van


Sinds herfst 2021 en winter 2022

3. Puur: fase 1

Pure wetenschap! Dat bieden we je aan in onze vernieuwde hoofdexpo. Zie het als een ode aan een hele reeks basisprincipes uit de wetenschap. Onze nieuwe experimenten zijn klassiekers, die niet weg te denken zijn uit Technopolis.

Puur deel 1 najaar 2021 01
Vanaf september 2022

4. Puur: fase 2

In deze fase voegen we nóg meer klassiekers toe aan onze hoofdexpo. Een groot deel van de nieuwe opstellingen staat er al. De rest krijgt vanaf september 2022 een plek.

Puur deel 2 voorjaar 2022

5. Kinder-doe-centrum fase 1

Zeg vaarwel tegen het Kinder-doe-centrum zoals je het nu kent. De komende jaren krijgt de plek voor onze jongste ontdekkers een complete make-over.

KDC deel 1 wereld najaar 2023

6. Kinder-doe-centrum fase 2

In deze fase krijgt het Kinder-doe-centrum een extra verdieping. Xplora verdwijnt en maakt plaats voor waterpret en digitaal plezier voor de allerkleinsten.

KDC deel 2 en 3 samen
WOW oranjeroze 1962974806

WOW? Wacht tot het allemaal af is

De komende jaren ga je heel wat zien veranderen in Technopolis. Geen zorgen, het wordt allemaal (nóg) beter. Omdat Technopolis de hele tijd open blijft, zal je de komende jaren hier en daar nog een bordje gesloten” of een dranghek tegenkomen. Niet altijd even fijn, dat geven we toe. Maar verandering is nu eenmaal nodig om vooruit te kunnen gaan.

Niet alleen de tentoonstellingsruimte staat grote veranderingen te wachten. Er staan nog heel wat infrastructurele werken op de planning.

Infrastructurele verbeteringen

We sommen een aantal werken op in willekeurige volgorde:

  • Herinrichting onthaal en de shop (aangepaste flow)
  • Vernieuwing van het Atelier en het Lab
  • Verbouwing van het restaurant, de koffiecorner en de picknickruimte
  • Plaatsing afdak aan de inkom
  • Aanpassing signalisatie

En het prijskaartje?

De Vlaamse overheid kent ons een eenmalige investering van max. €10 miljoen toe om Technopolis volledig te vernieuwen en klaar te stomen voor de toekomst. Vanaf eind dit jaar pluk jij al mee de vruchten van deze investering. Beloofd!

Dit project kan gerealiseerd worden dankzij de steun van het Wetenschapscommunicatiebeleid van de Vlaamse overheid.


We zijn in het midden van een grote verandering waar we willen evolueren naar een plaats waar kinderen de toekomst kunnen ervaren, hun talenten ontdekken en (meer dan ooit) gefascineerd geraken voor wetenschap en technologie. De laatste twee jaar werd er hard gewerkt om deze groei te ondersteunen en hebben we ook in samenwerking met het hele veld (bedrijven/​onderwijsveld/​overheid) een plan geschreven om deze ambitie waar te maken.”

Stephane Berghmans, CEO Technopolis

CEO Technopolis