Vergeet niet om op voorhand je ticket(s) online te kopen en/​of je bezoek te registreren.
Respecteer je mee alle maatregelen?
Meer info

Lost piepschuim op in aceton?

De grote verdwijntruc!
Nog even en onze aarde ligt er vol van: de veelkleurige schuimpjes die online pakjesdiensten gratis en voor niks toevoegen aan de veel te grote doos van je bestelling. Niet fijn voor het milieu, maar wél voor een verrassende scheikundeproef!

Opgelet!

  • Draag handschoenen tijdens deze proef
  • Hergebruik het overtollige aceton
  • Giet het resultaat niet door de gootsteen

Wat heb je nodig?

  • Glazen beker
  • Piepschuim balk of verpakkingschips
  • Een bodempje aceton

Aan de slag!

Stap 1: Doe een bodempje aceton in de glazen beker

Stap 2: Duw het piepschuim langzaam in de aceton

Wat gebeurt er?

Het piepschuim smelt helemaal weg in het kleine beetje aceton. Na een nachtje uitdampen, blijft er een stukje hard plastic over.

Hoe zit dat?

Van heel dichtbij ziet piepschuim eruit als een hele hoop kleine bolletjes. Elk bolletje bestaat op zijn beurt uit duizenden gesloten polystyreen 'cellen' (2%) gevuld met lucht (98%). Scheikundigen noemen het witte goedje dan ook geëxpandeerd polystyreen of EPS. Wanneer EPS in contact komt met aceton, wordt het plastic zacht en valt het uit elkaar. Zo kan alle lucht in sneltempo ontsnappen. Het verpakkingsmateriaal verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Op molecuulniveau ziet polystyreen eruit als lange parelsnoeren van telkens dezelfde parel of molecule (styreen). Die parelsnoeren vormen een netwerk via zogenoemde hydrofobe interacties. Aceton verbreekt die interacties, waardoor het polystyreen ‘oplost’. Er blijft een gelachtige substantie achter die je kan laten uitdrogen tot een stukje plastic.

Lees meer over de kwalijke gevolgen van piepschuim op onze blog!

Welke eindtermen vink je hiermee af?

Lager onderwijs
1e graad SO
2e & 3e graad SO

Praktische info